22:23
Глуховцева К. Д. - Українські східнослобожанські говірки: сучасні діалектні тексти

Автори: Глуховцева К. Д., Лєснова В. В., Ніколаєнко І. О.
Місце видання: Луганськ
Видавництво: ДЗ Луганський національний університет імені Тараса Шевченка („ЛНУ імені Тараса Шевченка”)
Рік видання: 2011
Кількість сторінок: 424 с.
У книзі подано діалектні тексти, записані впродовж 1998 – 2010 рр. від жителів Луганської області (переважно в північних її районах, що історично належали до Східної Слобожанщини). У розповідях репрезентовано історію населених пунктів краю, вірування, обряди, господарську діяльність. Для мовознавців, студентів-філологів, істориків, етнографів. У цій збірці текстів поміщено записи усного мовлення жителів північних районів Луганщини (охоплено 61 н. пп.). Матеріал зібрано в кінці ХХ на початку ХХІ століття. Це переважно розповіді про життєву долю людей краю, родину, звичаї, обряди (народження, весільний, похоронний), спосіб життя, розваги, відпочинок. Звичною темою для жителів є господарювання, вирощування сільськогосподарських культур, збирання врожаю, тваринництво, домашнє господарство. Духовна культура зафіксована в розповідях про церкву, вірування, знахарство, народний календар, прикмети. В окремих розповідях ідеться про різні види господарської діяльності, ремесла, поширені на терені Слобожанщини, професії, вербування людей на роботу тощо.
У спогадах про минуле старожили розповідають про голод, роки війни, відправляння жителів до Німеччини, життя на окупованій території, бідність.
Сподіваємося, що новий фактаж, який містить ця книга, стане своєрідною пам’яткою, у якій зафіксовано особливості усного мовлення жителів краю на зламі століть.

Стаття про слобожанський говір української мови

 Завантажити книгу Глуховцева К. Д. - Українські східнослобожанські говірки: сучасні діалектні тексти DJVU 3,1 МБ
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 377 | Додав: tiesto | Теги: Глуховцева, говір, слобожанська говірка, книга, Посібник, скачати, діалект | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar