19:10
Аркушин Г. Л. - Іменний словотвір західнополіського говору

Місце видання: Луцьк
Видавництво: Вежа
Рік видання: 2004
Кількість сторінок: 764 с.
У монографії вперше здійснено системне дослідження іменного словотвору західнополіського діалекту, говірки якого побутують на території трьох держав: волинсько-поліські – в Україні, берестейсько-пінські – у Республіці Білорусь, підляські – у Республіці Польща.
Аналіз зроблено на багатому діалектному матеріалі, більша частина якого – це авторові записи. Докладно схарактеризовано словотворення кожної іменної частини мови – іменника, прикметника, числівника та займенника. Виділено основний вияв словотворчого афікса і його фонетичні варіанти, що постали внаслідок фонетичних особливостей говірок. Зроблено кваліфікацію словотвірних типів іменників та прикметників, виявлені деривати з рідковживаними афіксами та уніфіксами, а також оказіональні утворення. Стверджено більшу відкритість і вільність діалектного словотворення, великий ступінь варіативності.
Запропонована і перевірена на практиці методика аналізу говіркового словотворення може бути використана при дослідженні інших українських діалектів.

Стаття про західнополіський говір української мови

 Завантажити книгу Аркушин Г. Л. - Іменний словотвір західнополіського говору PDF 180,5 МБ
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 200 | Додав: tiesto | Теги: діалект, монографія, говір, Аркушин, скачати, західнополіська говірка, книга | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar