« 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 »
Автори: Гриценко Павло Юхимович, Малахівська Ольга Антонівна, Прилито Надія Павлівна
Місце видання: Київ
Видавництво: Довіра
Рік видання: 1996
Кількість сторінок: 360 с.
У книзі вміщено діалектні тексти, записані на магнітофон у 1994-1996 рр. від переселених з Чорнобильської зони носіїв середньополіського діалекту. Тексти паспортизовано, подано у фонетичному записі. Праця буде корисною україністам, славістам, зокрема, мовознавцям, етнологам, історикам. Після Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 р. розпочалося відселення мешканців сіл екологічно небезпечної зони. Цей процес був як регульованим, так і стихійним, після чого на Поліссі утворилася велика за площею майже безлюдна територія - Чорнобильська зона; лише у 1986 р. ця зона в Україні займала 2044 кв. км. У місцях нових поселень вихідців з Чорнобилыцини почалося інтенсивне змішування мешканців колись різних, часто територіально віддалених сіл. Сьогодні лише окремі села зберегли свою цілість як мікросоціуми, яким властиві свої традиції, особливості мови і культури, свій інформаційний фонд, що передається від покоління до покоління. Більшість сіл як людська і мовно-культурна єдність внаслідок переселення були зруйновані. На нових місцях поселення для поліщуків, як правило, окремих сіл не будували, а розширювали вже існуючі села; у нових умовах пересе­ленці разом з мешканцями нових сіл творили нову цілість у плані виробничого, культурного, релігійного, а згодом - і сімейного життя. Тому до взаємодії, інтеграції вихідців з різних поліських сіл додалися мовно-культурні впливи мешканців тих сіл, у які були переселені поліщуки Чорнобильської зони. Склалися передумови інтенсивної різнодіалектної й різнокультурної взаємодії, наслідком якої завжди була і є втрата багатьох самобутніх рис, нівеляція яскравих мовних, культурних особливостей взаємодіючих мікросоціумів. Для славістики виникнення чорнобильської пустелі виявилося особливо відчутним, оскільки Полісся, зокрема його центральна частина (у давнину - територія слов'янського племені деревлян), справедливо оцінюється як одна з архаїчних зон слов'янського світу. Саме поліські свідчення про мову, археологію, традиційну матеріальну й духовну культуру часто служать для славістів відправною точкою у реконструкції найдавніших етапів історії слов'ян. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 239 | Додав: tiesto | Дата: 18.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Вiннiпег
Видавництво: Українська вільна академія наук
Рік видання: 1964
Кількість сторінок: 17 c.
Любачівщина - це тепер територія Польщі - Надсяння. З метою зібрати назвознавчі матеріяли серед української еміґрації Мовознавна Група Української Вільної Академії Наук розіслала по більших скупченнях українців запитник для збирання матеріялів до українського особового й місцевого назовництва. Запитник виготовив др. Яр. Рудницький у 1946 р. В основі був це поширений квестіонар його докторської дисертації "Nazwy Geograficzne Bojkowszcsyzne", Львів, 1939, стор. 8. Запитник У.В.А.Н. розіслано в 1947 р. на адреси окремих людей у західній Європі, головно в Німеччині. Його передруковано йще раз і розіслано в 1951 р. в Канаді й С.Ш.А. У висліді одержано около 250 відповідей із цінним матеріялом, що жде свого опрацювання. Між тими, що давали відповіді на запитник, був Василь Грабець. Його матерiял друкуємо в цьому випускові нашої серії. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 194 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Ужгород
Видавництво: Ґражда
Рік видання: 2010
Кількість сторінок: 146 с.
У пропонованій праці здійснено лексиколого-етимологічний, словотвірний та лінгвогеографічний аналіз назв їжі й кухонного начиння в українських говорах Карпат. Матеріалом дослідження послужили польові записи у 82 населених пунктах Українських Карпат, а також лексичні матеріали діалектних словників, лінгвістичних атласів карпатських та інших українських говорів, етимологічного, історичних та інших словників української мови, словників ішних слов'янських і неслов'янських мов тощо.
Також до монографії входить атлас назв їжі й кухонного начиння в українських карпатських говорах, але в цьому файлі він відсутній. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 262 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Автори: Глушко М., Хомчак Л.
Місце видання: Львів
Рік видання: 2017
Кількість сторінок: 592 с.
Територія Надсяння охоплює Мостиський, Яворівський (окрім його крайньої східної смуги), західну частину Городоцького, північну смугу Самбірського і Старосамбірського районів Львівської області.В статті висвітлено історію дослідження говірок Надсяння, окреслено межі надсянського говору, вказується на риси сучасних говірок та специфіку родинно-обрядової лексики Надсяння. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 195 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Автори: Глуховцева К. Д., Лєснова В. В., Ніколаєнко І. О.
Місце видання: Луганськ
Видавництво: ДЗ Луганський національний університет імені Тараса Шевченка („ЛНУ імені Тараса Шевченка”)
Рік видання: 2011
Кількість сторінок: 424 с.
У книзі подано діалектні тексти, записані впродовж 1998 – 2010 рр. від жителів Луганської області (переважно в північних її районах, що історично належали до Східної Слобожанщини). У розповідях репрезентовано історію населених пунктів краю, вірування, обряди, господарську діяльність. Для мовознавців, студентів-філологів, істориків, етнографів. У цій збірці текстів поміщено записи усного мовлення жителів північних районів Луганщини (охоплено 61 н. пп.). Матеріал зібрано в кінці ХХ на початку ХХІ століття. Це переважно розповіді про життєву долю людей краю, родину, звичаї, обряди (народження, весільний, похоронний), спосіб життя, розваги, відпочинок. Звичною темою для жителів є господарювання, вирощування сільськогосподарських культур, збирання врожаю, тваринництво, домашнє господарство. Духовна культура зафіксована в розповідях про церкву, вірування, знахарство, народний календар, прикмети. В окремих розповідях ідеться про різні види господарської діяльності, ремесла, поширені на терені Слобожанщини, професії, вербування людей на роботу тощо.
У спогадах про минуле старожили розповідають про голод, роки війни, відправляння жителів до Німеччини, життя на окупованій території, бідність.
Сподіваємося, що новий фактаж, який містить ця книга, стане своєрідною пам’яткою, у якій зафіксовано особливості усного мовлення жителів краю на зламі століть. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 375 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Москва
Видавництво: б.и.
Рік видання: 1995
Кількість сторінок: 95 с.
Г.Ю.Геровский (1886–1959) — карпаторусский лингвист, этнограф, педагог. В течение многих лет изучал народные говоры Подкарпатской Руси, побывал во многих сёлах края. В результате этой кропотливой работы появилось сочинение «Язык Подкарпатской Руси» и первая диалектологическая карта русинского Подкарпатья, впервые напечатанные на чешском языке (Georgij Gerovskij, «Jazyk Podkarpatské Rusi I., Lidová řeč Podkarpatské Rusi» (s mapou nářečí Podkarpatské Rusi), Československá vlastivěda, díl III. — Jazyk, stránky 480—517, Praha 1934). ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 222 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Львів
Рік видання: 1899
Кількість сторінок: 276 c.
Граматика
Взорцї бесїди угорских Руснаків
Словарець ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 214 | Додав: tiesto | Дата: 17.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Дніпропетровськ
Видавництво: ДДУ
Рік видання: 1968
Кількість сторінок: 158 c.
Праця висвітлює географічне поширення народних говорів Наддніпрянщини за лексичними даними. В ній докладно коментуються факти, зібрані діалектологічними експедиціями на широкій території по обидва боки Дніпра від південної Київщини до узбережжя Чорного моря. Наведені тут численні матеріали, що характеризують сучасний стан живих говорів, відображають важливі процеси і перетворення в суспільно-економічному житті та в свідомості народу протягом тривалого часу, зокрема в післяжовтневу епоху.
Аналізовані факти показують нові тенденції в розвитку мови, зникання старого та наростання нового в її лексичному складі. Основні висновки та узагальнення, сформульовані в дослідженні, проілюстровані в спосіб картографування найбільш поширених мовних явищ (карти додаються). Все це вносить належно систематизовані та витлумачені нові фактичні дані, що будуть використані у мовознавстві та в суміжних гуманітарних науках для характеристики як сучасного етапу живої народної мови, так і перспектив її розвитку. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 184 | Додав: tiesto | Дата: 16.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Санкт Петербург
Видавництво: Издание Отделения русского языка и словесности Императорской Академии Наук
Рік видання: 1899
Кількість сторінок: 136 с.
Олаф Брок (Broch) (1867–1961) – блестящий норвежский славист, занимался исследованиями в области восточнославянской и сербскохорватской диалектологии, фонетики славянских языков. В его работе "Угрорусское наречие села Убли" подробно рассматриваются основные черты фонетики и морфологии говора, впервые обращается внимание на многие особенности, характерные для карпатоукраинских лемковских диалектов. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 184 | Додав: tiesto | Дата: 15.12.2020 | Коментарі (0)

Місце видання: Умань
Видавництво: Уманське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство
Рік видання: 2010
Кількість сторінок: 348 с.
Пропонований словник уміщує понад 2500 говіркових слів (не враховуючи фонетичних варіантів) на позначення одягу та взуття, записаних у 207 населених пунктах Східного Поділля. Для мовознавців, етнографів, викладачів, студентів філологічних факультетів, а також усіх, хто цікавиться народною мовою. ... Читати далі »
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 217 | Додав: tiesto | Дата: 15.12.2020 | Коментарі (0)