21:15
Пиртей П. - Короткий словник лемківських говірок

Місто: Івано-Франківськ
Видавництво: Сіверсія МВ
Рік видання: 2004
Кількість сторінок: 364 с.
Опис:
При збиранні лексичного матеріалу до лемківського словника автор користувався різними джерелами усного й письмового походження. Інформаторами зразків слів лемківської говірки були люди, народжені в 1899 – 1925 рр. Також автор використав записи з  «Атласу лексичних мадяризмів та їх відповідників в українських говорах Закарпатської області УРСР» Лизавеця Петра Миколайовича.

       Лемківський говір — один з архаїчних говорів карпатської групи південно-західного наріччя. Територіально лемківський говір накладався на етнографічну зону Лемківщини, співвідносну з етнографічною групою українців-лемків. Поширений на крайньому заході українського етномовного ареалу в західних районах Закарпатської області, у Східній Словаччині й Жешувському воєводстві Польщі. Лексичні й семантичні особливості лемківського говору значною мірою зумовлені тісними зв’язками з сусідніми словацькими і польськими говірками, а також зв’язками з українськими надсянським говором і закарпатським говором. 

Стаття про лемківський говір.

 Завантажити книгу Пиртей П. - Короткий словник лемківських говірок PDF 14 МБ

Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 1355 | Додав: tiesto | Теги: книга, діалект, Пиртей, лемківська говірка, завантажити, словник, говір, скачати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar