22:26
Верхратський І. - Говір батюків (опільський / наддністрянський говір)

Автор: Верхратський І.
Місце видання: Львів
Рік видання: 1912
Видавництво: Накладом НТШ
Формат: djvu
Кількість сторінок: 307
Мова: українська
Опис:
Говор батюцкий есть лише незначною відміною (підговором) говора опільского (ополяньского, поляньского). Назви обох тих бесід суть мало знаменні.
Полянами зовуть ся загалом жителі піль в прогиставленю до загальної назви Горян т. є. жителів гір. То теж назву Полян находимо не лиш у наших опільских Русинів тут згаданих, але і других подальших, а навіть у ріжних племен славяньских. Вже у Нестора згадує ся про Полян.1) Після Шафарика назва Полян стрічав ся у Поляків, Полянци у Хорватів і Корутан, польсци у Горнолужан.2)
Автор детально описує фонетичні, словозмінні, словотвірні та синтаксичні особливості говора: аналізує “Граматику” (що складається з розділів “До звучні”, “До пнетвору”, “До словотвору”, “До словоладу”), наводить “Взорці бесіди” (повір'я і оповідання, загадки і приказки, пісні) та подає “Словарець”.
Стаття про наддністрянський говір.

 Завантажити книгу Верхратський І. - Говір батюків DJVU 9 МБ
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 813 | Додав: tiesto | Теги: говір, наддністрянська говірка, скачати, словник, діалект, завантажити, книга, Верхратський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar