21:03
П.П. Вiрський - Українські народні танці

П.П. Вiрський - Українські народні танці
П. П. Вирский - Украинские народные танцы

Издательство: Научная мысль / Наукова думка
Город: Киев
Страниц: 630
Формат: DjVu, PDF
Размер: 20M
Качество: хорошее
Язык: украинский / українська

ВСТУПНЕ СЛОВО

Українські народні танці, запальні і ліричні, нестримні і повільні, полонили весь світ. У них яскраво виявляється характер, висока і самобутня культура нашого народу. Успішні гастролі Державного заслуженого ансамблю танцю УРСР та інших танцювальних колективів утвердили і прославили українське народне танцювальне мистецтво, завоювавши палких шанувальників на всіх континентах.
Та розвиток сучасного українського народного хореографічного мистецтва немислимий без знання його історії. Процес становлення і розвиток народної хореографії відображають танці, створені народом у той чи інший історичний період. Ці танці дійшли до нас завдяки зусиллям фольклористів і є матеріалом для досліджень науковців. Значна частина їх міцно увійшла до репертуару сучасних професіональних і самодіяльних танцювальних колективів.
Відомо, що записаний у народі танець дістає справжнє життя лише тоді, коли знаходить своє сценічне втілення в художній обробці хореографа, коли його виконують танцюристи. Тоді танець приносить велику естетичну насолоду, виховує почуття прекрасного. Ось чому збірник «Українські народні танці», в якому, крім теоретичних розділів, опубліковано понад 140 танців, зацікавить професіональних і самодіяльних хореографів, танцювальні колективи. Ця праця подає не лише нові зразки українських народних танців, а й хореографічний матеріал, виявлений і записаний видатними вченими-фольк-лористами.
Ми з глибоким почуттям поваги і вдячності згадуємо М. Лисенка, П. Чу-бинського, Ф. Колессу, М. Грінченка, В. Верховинця, В. Гнатюка, В. Шухе-вича, С. Титаренка, І. Ющишина та інших, які зберегли для нащадків неоцінимі скарби народної культури, створенної на протязі віків.
Великий внесок у збирання і вивчення українських народних танців зробив упорядник цього збірника А. Гуменюк, який продовжує розвивати і поглиблювати важливу справу, розпочату його попередниками. Сумлінний дослідник народної творчості побував у найвіддаленіших куточках України, записав і розшифрував сотні народних пісень, танців та інструментальних творів. У 1955 р. він видав перший на Україні збірник «Українські народні танці» (танцювальні мелодії). Досконало оволодівши методикою запису народної хореографії, вивчивши її специфічні особливості, вчений виявляє, записує і фіксує на кінострічку танці, які побутують у Київській, Чернігівській, Черкаській, Полтавській, Хмельницькій, Чернівецькій та інших областях України.
Цінний матеріал, зібраний і вивчений А. Гуменюком, став основою для першого видання книги «Українські народні танці», здійсненого видавництвом "Наукова думка" 1962р.
Тим самим видавництво робить важливу i потрiбну справу, сприяючи розвитку народного хореографiчного мистецтва i продовженню славних традицiй наших попередникiв.

 Завантажити книгу П. П. Вірський - Українські народні танці PDF 177 MB

Завантажити книгу П. П. Вірський - Українські народні танці DJVU 19 MB

Категорія: Книжки по українських танцях | Переглядів: 914 | Додав: tiesto | Теги: Вірський, українські народні танці, гопак | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar