17:38
Остромирове Євангеліє

В архіві 2 книги: оригінал Остромирового євангелія із президентської біблотеки (589 сторінок) і євангеліє видання Востокова
Місце видання: Москва 
Рік видання: 2007
Рік видання першоджерела: 1057
Видавництво: Языки славянских культур
Кількість сторінок: 250 с.
Остромирове Євангеліє - перша на Русі книга, що датується 1056-1057 рр. Його дані безцінні як для істориків мови, так і для істориків мистецтва. Класичне видання А.X.Востокова (1845 г.), зразкове як наукової публікації, давно стало рідкістю. Для справжнього репринта видання було знову звірено з рукописом (звірка була здійснена Р.Н.Кривко, виявлені помилки наведені в окремому списку).
«Остромирове Євангеліє» містить євангельські читання для неділі і свят. Переписане 1056—1057 рр. з староболгарського оригіналу, як гадають, у Києві дияконом Григорієм для новгородського посадника Остромира, який у книзі названий «близьким» родичем князя Ізяслава Ярославича.
Книга написана на суржику церковнослов'янської і української мови. Цей суржик називають ще західноруською письмовою мовою. Письмовою тому, що нею лише писали всі документи, а в побуті розмовляли українською.

 Завантажити Остромирове Євангеліє PDF 99 МБ
Категорія: Книги на староукраїнській мові | Переглядів: 471 | Додав: tiesto | Теги: богослужбова книга, західноруська мова, завантажити, книга, староукраїнська мова, скачати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar