19:22
Іван Ужевич - Слов'янська граматика

Інші назви: Грамматыка словєнская, Ivan Uzhevych "Grammatica Sclavonica", паризький рукопис
Місце видання першоджерела: Париж
Рік видання першоджерела: 1643
Місце видання: Київ
Видавництво: Наукова думка
Рік видання: 1970
Кількість сторінок: 309 с.
Пам'ятка української мовознавчої (граматичної) науки середини XVII ст. Це фактично перша граматика власне української літературної мови XVII- XVII ст. її склав у 1643 р. латинською мовою український студент Паризького університету — Сорбонни — Іван Ужевич. Рукопис праці і зараз зберігається в Національній бібліотеці в Парижі. На жаль, ця граматика не була надрукована і не змогла відіграти своєї ролі в нормалізації і розвитку української літературної мови XVII —XVIII ст. Та вона становить високу пам'ятку української граматичної науки XVII ст., що свідчить про розвиненість української літературної мови того часу, про прагнення вчених людей України піднести її престиж, ознайомити з нею європейський світ. В "Граматиці…" зафіксовані форми пдівденно-західних українських говорів, є окремі фонетичні ознаки, властиві білоруським. Відомі два рукописи твору: один зберігається в Національній бібліотеці в Парижі, другий – в міській бібліотеці м. Аррас (Франція).
Книга написана на суржику церковнослов'янської і української мови. Цей суржик називають ще західноруською письмовою мовою. Письмовою тому, що нею лише писали всі документи, а в побуті розмовляли українською.
Ось характерна фраза: "сподѣваюсѧ, ижъ ми за мою працу нагородишъ". А в якості прикладу до глави "Складання віршів" Ужевич наводить такий двовірш:
 
Благословеный чловѣкъ, котрый служит Богу
И през цноты торуеть до неба дорогу.

 Завантажити Іван Ужевич - Слов'янська граматика PDF 4 МБ
Категорія: Книги на староукраїнській мові | Переглядів: 1034 | Додав: tiesto | Теги: завантажити, книга, західноруська мова, староукраїнська мова, граматика, скачати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar