23:29
Говірка села Машеве Чорнобильського району

Частина 1: Тексти
Укладачі: Ю.Бідношия, Л.Дика

Книга є частиною монографічного опису говірки та традиційної культури с. Машеве, мешканці якого після Чорнобильської катастрофи 1986 року були компактно переселені в с. Лукаші Баришівського р-ну Київської обл. У1997-2001 роках від переселенців старшого віку здійснено аудіозапис різнотематичних розповідей, а також пісень, замовлянь, переказів і зразків малих фольклорних жанрів. Тексти паспортизовано, подано у фонетичній транскрипції та паралельно у призначеній для нефілологів транслітерації. Представлені матеріали зберігають адекватний мовно-культурний образ втраченої частини Полісся. Праця орієнтована на мовознавців, етнологів, фольклористів, соціологів, а також широке коло читачів.

Частина 2: Тексти
Укладачі: Г.Воронич, Л.Москаленко, Л.Пономар

Книга є частиною монографічного опису говірки та традиційної культури с. Машеве, мешканці якого після Чорнобильської катастрофи 1986 року були компактно переселені в с. Лукаші Баришівського р-ну Київської обл.

Частина 3: Матеріали до Лексичного атласу української мови
Укладач: Ю.Бідношия

Книга є третьою частиною монографічного опису говірки та традиційної культури с. Машеве, мешканці якого після Чорнобильської катастрофи 1986 року були компактно переселені в сЛукаші Баришівського р-ну Київської обл. Аудіозапис матеріалів від переселенців старшого віку здійснено за "Програмою для збирання матеріалів до Лексичного атласу української мови" в 1997-1999 роках. Відповіді на питання подано фонетичною транскрипцією і паспортизовано. Представлені матеріали зберігають адекватний мовно-культурний образ втраченої частини Полісся.

Праця орієнтована на мовознавців, етнологів, фольклористів.

Частина 4: Матеріали до Поліського етнолінгвістичного атласу
Укладачі: Ю.Бідношия та ін.

Книга є четвертою частиною монографічного опису говірки та традиційної культури с. Машеве, мешканці якого після Чорнобильської катастрофи 1986 року були компактно переселені в с. Лукаші Баришівского р-ну Київської обл. Аудіозапис матеріалів від переселенців старшого віку здійснено за «Програмою Поліського етнолінгвістичного атласу» в 1997-2004 роках. Тексти паспортизовано, подано у фонетичній транскрипції та паралельно у призначеній для нефілологів транслітерації. Представлені матеріали зберігають адекватний мовно-культурний образ втраченої частини Полісся.

Праця орієнтована на мовознавців, етнологів, фольклористів, соціологів, а також широке коло читачів.

Видавництво: Довіра
Формат: DjVu
Кількість сторінок: 256/456 + 327/607 + 225/225 + 376/704

Заувага:
У частинах 1, 2, 4 подані два варіанти запису свідчень інформаторів: зліва розміщений запис зі збереженням повної фонетичної транскрипції, справа - продубльований звичайний для більшості смертних варіант. Саме сторінки із останнім відфотографовані повністю, детальна транскрипція випущена. Вступи, покажчики, фото, додатки збережені у повному обсязі.

Стаття про середньополіську говірку


 Завантажити книгу Говірка села Машеве Чорнобильського району - Том 1 DJVU 7 МБ
Завантажити книгу Говірка села Машеве Чорнобильського району - Том 2 DJVU 8 МБ
Завантажити книгу Говірка села Машеве Чорнобильського району - Том 3 DJVU 7 МБ
Завантажити книгу Говірка села Машеве Чорнобильського району - Том 4 DJVU 10 МБ
Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 758 | Додав: tiesto | Теги: завантажити, словник, скачати, середньополіська говірка, поліщуки, книга, говір, діалект | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar