22:03
Атлас української мови у 3-х томах

Роки видавництва: 1984-2001
Жанр: мовознавство
Видавництво: "Наукова думка",
місто: Київ
Формат: DjVu
Якість: відскановані сторінки
Кількість сторінок: 1599

«Атлас української мови» (АУМ) — зібрання лінгвістичних карт, на яких відбито поши­рення явищ української мови на всій території її по­бутування, загальномовний національний атлас. АУМ охоплює 2 359 населених пунктів, які репрезентують усі говори в межах України, окремі говірки суміжніх те­риторій (Молдови, Румунії, Словаччини, Поль­щі, Білорусі, Росії) та острівні переселенські говірки колишньої Югославії.

Том І

Охоплює Полісся, Середню Над­дніпрянщину і суміжні землі.

Том ІІ

Виданий у Києві у 1988 році. II том АУМ охоплює досить масивний ареал говорів - західну частину старожитніх говорів української мови, що межують на заході - польською і словацькими мовами, на півночі - з білоруською, на півдні - з з угорською, румунською і молдавськими мовами. Уся сітка тому охоплює 685 населених пунктів, з яких 584 — на території України у межах Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької та західних районів Вінницької й Житомирської областей, а також населені пункти за межами України — на території Білорусі (35 нас. пп.), Молдови (13 нас. пп.), Польщі (14 нас. пп.), Словаччини (18 нас. пп.), Румунії (3 нас. пп.), Югославії (3 нас. пп.). Усього за межами України — 101 населений пункт.

Том III, ч.1

Ареал 1-ї частини становлять Донеччина, Слобожанщина і суміжні землі; він охоплює територію на схід від 35° східної довготи, тобто Донецьку, Луганську, майже всю Харківську області, східну частину Сумської, Полтавської, Дніпропетровської і Запорізької областей. У цій частині скартографовано українські говірки також на території південної частини Курської, Бєлгородської і Воронезької областей та західної частини Ростовської області Росії.

Том III, ч.2

Ареал 2-ї частини становлять Нижня Наддніпрянщина, Причорномор’я і суміжні земля; він охоплює територію на південь 48° північної широти до Чорного й Азовського морів, на сході територія 2-ї частини тому сягає 35° східної довготи, а на заході доходить до етнографічної межі з молдавським і румунським народами. Таким чином, до цієї частини атласу входять більша частини Одеської і Миколаївської областей, південна частина Кіровоградської і Дніпропетровської, західна частина Запорізької та вся Херсонська й Кримська області. Тут скартографовано також українські говірки в Краснодарському краї Росії і у Республіці Молдова.

 Завантажити книгу Атлас української мови. Том 1 DJVU 89 МБ
Завантажити книгу Атлас української мови. Том 2 DJVU 103 МБ
Завантажити книгу Атлас української мови. Том 3 DJVU 85 МБ

Категорія: Словники українських діалектів | Переглядів: 1567 | Додав: tiesto | Теги: діалект, завантажити, книга, словник, скачати, говірка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar