20:32
Анфологіон Київ 1619 р.

Автор: Є. Плетенецький
Місце видання: Київ
Рік видання першоджерела: 1619
Кількість сторінок: 1065 с.
АНФОЛОГІОН (Антологіон, Трефологій, Цветослов, Цвітна мінея, Святкова мінея) – збірка текстів святкових служб православної церкви на всі свята року (див. Богослужбові книги в православ'ї). До 17 ст. існував у рукописній традиції. Найдавніше в історії України фундаментальне видання Анфологіону, здійснене у Києво-Печерській друкарні за ініціативи Є.Плетенецького 1619, мало за змістом полемічну спрямованість. У збірці опубліковані служби на пошану перших руських святих – княгині Ольги, Володимира Святославича, Бориса і Гліба. Фундаментальне видання обсягом 1048 с. було добре оздоблене, використовувалися різні шрифти. Здійснювалося за рукописом, підготовленим І.Борецьким, на той час ігуменом Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря, архідияконом З.Копистенським, який звірив рукопис з грецьким оригіналом, переклав та відредагував чимало статей. У передмові вміщені відомості про започаткування Києво-Печерської друкарні, післямова написана Є.Плетенецьким і П.Бериндою.
Книга написана на суржику церковнослов'янської і української мови. Цей суржик називають ще західноруською письмовою мовою. Письмовою тому, що нею лише писали всі документи, а в побуті розмовляли українською.

 Завантажити Анфологіон Київ 1619 р. PDF 79 МБ
Категорія: Книги на староукраїнській мові | Переглядів: 650 | Додав: tiesto | Теги: книга, староукраїнська мова, скачати, західноруська мова, завантажити, богослужбова книга | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar