22:13
Акафіст Святій Великомучениці Варварі, Київ, 1757

Автор: Києво-Печерський архімандрит Лука
Місце видання: Київ
Видавництво: друкарня Києво-Печерської лаври
Рік видання: 1757 р.
Кількість сторінок: 114 с.
Поява «Акафіста Святій Великомучениці Варварі» у Київському Православ’ї вперше відзначається в 1637 р., коли він був виданій в Києво-Печерської лаврі «на підставі лаврських рукописів». Але, на великий жаль, цей текст на сьогодні вважається втраченим, а деякі дослідники взагалі вважають його історичну наявність сумнівною.Сучасній варіант «Акафіста Святій Великомучениці Варварі» належить перу відомого богослова та письменника Київського Православ’я, митрополита Київського і Галицького Іосафа (Кроковського), який з 1697 по 1708 був архімандритом Києво-Печерської лаври.
Також варто відзначити той факт, що, незважаючи на те, що вже більше півстоліття Київська митрополія була приєднана до Московської патріархії, київські ченці продовжували триматися не тільки свого, українського, православного обряду, але й видавати богослужбові книги на українському ізводі церковнослов’янської мови. Таке положення речей тривало практично до останньої чверті вісімнадцятого століття. Саме цим і унікальне дане видання акафіста святій великомучениці Варварі.

 Завантажити Акафіст Святій Великомучениці Варварі, Київ, 1757 PDF 13 МБ
Категорія: Книги на староукраїнській мові | Переглядів: 389 | Додав: tiesto | Теги: завантажити, книга, богослужбова книга, західноруська мова, староукраїнська мова, скачати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar