23:47
Іван Котляревський - Енеїда

Місце видання першоджерела: Санкт-Петербург
Місце видання з ілюстраціями: Київ
Видавництво з ілюстраціями: Дніпро
Рік видання першоджерела: 1798
Рік видання з ілюстраціями: 1968
Іван Котляревський – легендарна постать в українській культурі. Його поема “Енеїда” – перший твір, написаний літературною українською мовою. Цю книгу справедливо вважають енциклопедією українського народу – ментальність українців і дотепний гумор проходять червоною ниткою крізь весь сюжет.
В основі поеми лежить сюжет, описаний в однойменній книзі Вергілія, проте український письменник додав кілька авторських деталей та скоротив цю історію – замість дванадцяти частин оригінала у нього вийшло шість. Іван Котляревський представляє відважних троянців в образі українських козаків з їхнім образом життя, відчайдушним характером та любов’ю до бенкетів. Загалом атмосфера твору “Енеїда” розкриває побут українського суспільства XVIII століття.
Ця легендарна поема створена в бурлескному стилі, що є одним із прийомів комічності. Письменник не протиставляє давньогрецьких богів земним людям, а навпаки зближує їх. Так як і козаки, Зевс, Юнона, Венера, Нептун та інші “охоронці порядку” пиячать та сваряться й навіть влаштовують бійки. Ця сюжетна особливість твору робить його актуальним і на сьогоднішній день, якщо зіставити жителів Олімпу з теперішньою владою.


 Завантажити книгу Іван Котляревський - Енеїда 1798 року в 3-х частинах PDF 24 МБ

Завантажити книгу Іван Котляревський - Енеїда 1798 року в 3-х частинах DJVU 20 МБ

Завантажити книгу Іван Котляревський - Енеїда 1968 року в 6-ти частинах з ілюстраціями DJVU 8 МБ
Категорія: Українські комедії (книжки, журнали) | Переглядів: 1060 | Додав: tiesto | Теги: приколи, українські комедії, гумор українською мовою, Котляревський, комедії українською, завантажити, український гумор, скачати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar